Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Ronnie Gardiner Methode zet het brein in beweging


Mensen met niet-aangeboren hersenletsel ervaren positieve effecten

Zozijn Op Pad biedt al geruime tijd de Ronnie Gardiner Methode (RGM) aan haar cliënten met niet-aangeboren hersenletsel. RGM is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Het is een sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren. RGM practitioner Nynke Klein Zessink vertelt wat RGM inhoudt en wat het te bieden heeft.

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij was van plan een methode te ontwikkelen die gebruikt kon worden om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling.

Al gauw bleek dat de methode zeer geschikt was om in te zetten voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel, waaronder mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De methode blijkt ook positief effect te hebben bij kinderen en volwassenen met leer- en concentratieproblemen, bij psychiatrische aandoeningen, en bij burn-out en depressieve klachten. Inmiddels is er een groot aantal RGM practitioners opgeleid, die RGM geven aan groepen. Zozijn Op Pad heeft twee RGM practitioners. Dat zijn Nynke Klein Zessink en Marieke de Koning.

Afgeleid van drummen

Zoals één van de deelnemers in het andere artikel over RGM zegt: "Zo op het eerste oog lijkt RGM simpel, maar er komt veel bij kijken en het heeft veel te bieden." RGM is afgeleid van drummen. "De deelnemers luisteren naar muziek, waarop ze bepaalde bewegingen maken op het ritme van de muziek", legt Nynke uit. 

OPPAD-RGM-03_small.jpg

"Bijvoorbeeld op de eerste en de derde tel van iedere maat. Welke bewegingen ze op welk moment moeten maken, kunnen ze zien op een groot beeldscherm waarop de symbolen worden geprojecteerd. Dat varieert van klappen met beide handen, met je linkerhand op je linkerknie slaan, stamp met je rechtervoet enzovoorts. Elke beweging heeft zijn eigen symbool. Rood staat voor links, blauw voor rechts. Door links en rechts af te wisselen of tegelijk te doen, stimuleer je beide hersenhelften." 

Maar dat is nog niet alles. Nynke vervolgt: "Elke beweging heeft zijn eigen klank, die de deelnemers uitspreken op het moment van de beweging. Bijvoorbeeld 'BAAA' als je met je platte hand op je linker bovenbeen slaat. Of 'TJOM' bij stampen met beide voeten op de grond. Die woorden staan onder het symbool."

Positieve effecten

Wie aan RGM doet, kan er in het dagelijks leven baat bij hebben. "Op meerdere fronten zijn er positieve effecten", weet Nynke. "Denk daarbij aan verbetering van concentratie, coördinatie, geheugen, stemming, zelfvertrouwen, spreken, energieniveau en conditie. Wie de staande oefeningen kan doen, werkt ook aan een betere balans. Het samen doen in een groep geeft plezier en is goed voor de sociale interactie. Dat merk ik ook in de groepen waaraan ik RGM geef."

Ook met ernstige beperkingen

Naast RGM practitioner is Nynke werkzaam als ondersteuner op woning De Leest van Zozijn Op Pad in Zutphen. "Ik zag daar de RGM lessen van Marieke en wat het mensen kan brengen. En RGM is ook gewoon leuk, je wordt er vrolijk van. Ik werd enthousiast en besloot de opleiding tot RGM practitioner te gaan volgen." Wat Nynke ook sterk vindt van RGM, is dat zelfs mensen met ernstige beperkingen mee kunnen doen en er baat bij kunnen hebben.

"Ook al kun je door een beperking niet iedere beweging uitvoeren, dan blijven er nog genoeg mogelijkheden over. En als ik merk dat mensen een drempel over moeten om mee te kunnen of willen doen, dan laat ik ze zelf liedjes inbrengen die ze leuk vinden. Alle muziek is mogelijk, als het maar ritmisch is."

Fitter en beter kunnen concentreren

Naast dat deelnemers de RGM sessies leuk vinden, hoort Nynke allerlei positieve effecten terug van de deelnemers. "Bijvoorbeeld dat ze zich fitter voelen, dat voor het doen van een paar boodschappen geen lijstje meer nodig hebben, dat ze zich beter kunnen concentreren, dat ze minder snel vallen, dat ze zich in het algemeen beter voelen en ga zo maar door."

Tot slot merkt Nynke op: "Het is jammer dat deelname aan RGM tot nu toe alleen vergoed worden voor mensen met een indicatie voor dagbesteding. Zoveel andere mensen kunnen er baat bij hebben. Het zou mooi zijn als het vergoed werd door de zorgverzekering."

Meer informatie over de Ronnie Gardiner Methode vindt je hier. In Zweden is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van deze methode bij mensen die een CVA hebben gehad. Een samenvatting van de onderzoeksresultaten en een link naar het complete onderzoeksverslag vindt je hier.