Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Handvatten voor leven met hersenletsel


Zozijn Op Pad biedt het behandelprogramma Hersenz. Hierin leren mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) omgaan met het veranderde leven na hun hersenletsel. Het programma bestaat uit meerdere modules. Eén daarvan is de module 'Aan de slag met mijn veranderde brein'. Dit onderdeel biedt deelnemers handvatten voor het dagelijks leven.

"De module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' is de afsluitende module van behandelprogramma Hersenz", vertelt Wieke van Velsen, trainer Hersenz bij Zozijn Op Op Pad.

"In de voorafgaande modules gaat het vooral om het krijgen van inzicht in de gevolgen van het hersenletsel. Die zijn voor iedereen weer anders. Maar wat we veel zien, is vermoeidheid, prikkelgevoeligheid en problemen met concentratie, geheugen en informatieverwerking. De module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' duurt 14 weken en richt zich op de praktijk van het dagelijks leven met hersenletsel."

Behandeling in groepsverband of thuis

De meeste deelnemers aan Hersenz volgen de behandeling in een groep. Als dat niet mogelijk is, kan worden gekozen voor individuele behandeling thuis (meestal één keer per week). "Bij de groepsbehandeling zijn er iedere week drie dagdelen waarin het programma wordt gevolgd", legt Wieke uit.

"Eén dagdeel richt zich op de module zelf, de andere twee dagdelen bestaan uit fysiotherapie en psychomotorische therapie. Daarnaast krijgt iedere deelnemer thuisbehandeling, om het geleerde thuis in de praktijk te brengen."

Omgaan met verstoorde cognitieve functies

De module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' richt zich vooral op het leren omgaan met de verstoorde cognitieve functies ('denkfuncties') als gevolg van het hersenletsel. "Deze functies heb je nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven", lichte Wieke toe. "In de module leren de deelnemers hoe deze cognitieve functies werken en staan we stil bij de problemen die ieder daarmee ervaart."

De deelnemers leren manieren om beter om te gaan met hun beperkingen en daarbij gebruik te maken van hun sterke kanten. Dus dat waar ze nog wel goed in zijn. "Die sterke kanten zijn voor de deelnemers door het hersenletsel vaak op de achtergrond geraakt. Dat komt doordat de problemen als gevolg van het hersenletsel sterk op de voorgrond staan."

De module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' activeert het probleemoplossend vermogen, aldus Wieke. "Hersenz helpt mensen hun kwaliteiten opnieuw te ontdekken en die te benutten. De deelnemers leren te denken in mogelijkheden en oplossingen. Deelnemers geven aan dat ze dit ook zo ervaren."

Werken aan persoonlijke doelen

De module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' heeft meerdere onderdelen. Wieke noemt er enkele: "Hoe aandacht werkt, dus het verwerken van wat er om je heen gebeurt. En verder bijvoorbeeld: informatieverwerking en tijdsdruk, het geheugen en geheugenstrategieën, zingeving, plannen en terugvalpreventie."

Tijdens de module worden veel oefeningen gedaan voor aandacht en geheugen, die inzicht geven en die praktische handvatten bieden. "Ook belangrijk is dat iedere deelnemer voor zichzelf doelen stelt", vertelt Wieke. "Dus voor zichzelf duidelijk formuleert waar hij of zij aan wil werken."

Doordat de eerdere modules al het nodige inzicht hebben gegeven, hebben de deelnemers vaak al enkele stappen gemaakt. "Tijdens de module onderzoeken we wat iemand al anders is gaan doen om het dagelijks leven prettiger te maken. En welke stappen er nog meer kunnen worden gezet."

Praktische oplossingen voor dagelijks leven

Wat is de kracht van Hersenz en specifiek deze module? "Dat zijn meerdere dingen", antwoordt Wieke. "Hersenz is een gestructureerd programma, waarin alle mogelijke gevolgen van hersenletsel aan bod komen. Dat het voor de meeste deelnemers een groepsbehandeling is, biedt ook zeker meerwaarde. Er is veel onderlinge herkenning en erkenning, wat de deelnemers fijn vinden en wat het makkelijker maakt om te praten over de gevolgen van het hersenletsel."

De module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' richt zich vooral op praktische oplossingen voor het dagelijks leven. "Uiteraard reiken wij als behandelaars daar adviezen en methoden voor aan. Maar ook de deelnemers onderling wisselen veel uit. Ze denken actief met elkaar mee."

Goede hulpmiddelen

Veel mensen met hersenletsel hebben moeite met plannen en overzicht houden. "Daar zijn goede hulpmiddelen voor en die reiken we tijdens deze module aan", vertelt Wieke. "Dat zijn bijvoorbeeld agenda's en planningslijsten, die vaak ook digitaal beschikbaar zijn. Stel, iemand moet om 17.15 uur bij de bushalte zijn, maar vindt het lastig om te plannen hoe laat hij of zij dan van huis moet vertrekken en welke dingen er van tevoren moeten worden gedaan. Dan nemen we tijdens de module alles stap voor stap door, kijken hoeveel tijd dat kost, en maken dan samen met de deelnemer een stappenlijst. Dit en meer praktische zaken maken het leven een stuk prettiger en meer ontspannen."

De module reikt meerdere hulpmiddelen aan. "Bijvoorbeeld ook een persoonlijk noodplan voor als je hoofd 'overloopt' en je het allemaal niet meer kunt overzien. Dat is iets wat mensen met hersenletsel regelmatig kan overkomen. Het noodplan helpt dan stap voor stap om weer overzicht te krijgen."

Vertrouwen terugvinden

"Hersenletsel veroorzaakt een plotselinge breuk in het leven, waardoor het leven daarna vaak ingrijpend anders is", vertelt Wieke. "Mensen met hersenletsel moeten zichzelf als het ware opnieuw leren kennen. Dat heeft tijd nodig. Vaak zijn ze het vertrouwen in zichzelf voor een deel kwijt. Behandelprogramma Hersenz, en zeker de module 'Aan de slag met mijn veranderde brein', helpt hen dat vertrouwen terug te vinden. Dat doen we door ons sterk te richten op iemands krachten en op de dingen die wel goed gaan. Zo boeken de deelnemers stapsgewijs kleine successen, waardoor het zelfvertrouwen terugkomt en het leven prettiger wordt.

Lees hier een interview met Raymond ter Beest, die deelnam aan Hersenz, over de module 'Aan de slag met mijn veranderde brein'.

Herkenbaar en wil je meer weten?

Bezoek dan onze informatiebijeenkomst op:

  • Zutphen - Vrijdag 30 augustus van 10.00 - 11.30 uur, op het regiokantoor van Zozijn aan de Dreef 2
    Aanmelden kan bij Wieke van Velsen, op 06 27 62 83 20 of via w.vanvelsen@zozijn.nl
  • Zutphen - Zaterdag 7 september van 10.00 - 11.30 uur, op het regiokantoor van Zozijn aan de Dreef 2
    Aanmelden kan bij Wieke van Velsen, op 06 27 62 83 20 of via w.vanvelsen@zozijn.nl
  • Doetinchem - Vrijdag 20 september van 10.00 - 11.30 uur, op de Hersenz behandellocatie aan de Bachlaan 11
    Aanmelden kan bij Esther Gerritsen, op 06 51 98 96 81 of via esther.gerritsen@zozijn.nl

Of neem dan contact met ons op: telefoon 088 575 300 en kijk voor meer informatie op Behandelprogramma Hersenz.