Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Enthousiast over Ronnie Gardiner Methode (RGM)


Zozijn Op Pad biedt al geruime tijd de Ronnie Gardiner Methode (RGM) aan haar cliënten met niet-aangeboren hersenletsel. RGM is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Het is een sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren. Vijf deelnemers vertellen hier over hun ervaringen met RGM en wat het hen brengt.

Henk Meijer: 'Ik word gelukkig van RGM'

"Ik doe nu ruim twee jaar RGM. Ik merk dat ik er gelukkig van word. Niet alleen tijdens de lessen, maar ook in de dagen tussen de lessen. Door mijn hersenletsel heb ik afasie. Ik kan praten, maar het gaat me vaak moeilijk af. Sinds ik aan RGM doe, merk ik dat het praten steeds beter gaat. Dat is fijn, ook bij het vrijwilligerswerk dat ik doe. Ik kan daar nu beter met mijn collega's praten."

Christine Cäsar: 'Zonder RGM zou ik minder goed functioneren'

OPPAD-RGM-02_small.jpg

"Ik bezoek de RGM lessen nu sinds ruim een jaar. Ik pakte het snel op. Dat komt misschien doordat ik vroeger piano heb gespeeld, veel zing en aan yoga doe. Ik was nieuwsgierig naar RGM, volgde een proefles en was meteen enthousiast. Ik merk dat RGM goed voor me is. Sterker nog, ik denk dat het goed is voor iedereen. Mijn geheugen is er beter door geworden en ik voel me in het algemeen beter. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder RGM minder goed zou functioneren. Wat ook leuk is aan de RGM-lessen, is dat je zelf muziek mag inbrengen. Ook het sociale aspect van het samen zijn vind ik waardevol."

Henk Rensink: 'Ik kan me beter concentreren dankzij RGM'

"Ik doe al lang aan RGM, ik schat zo'n zeven à acht jaar. En ik ben nog steeds even enthousiast. Dat komt door de sfeer en de gezelligheid tijdens de lessen, maar ook doordat het me veel brengt in het dagelijks leven. Want sinds ik aan RGM doe, kan ik me beter concentreren en ben ik minder snel moe. Dat zijn blijvende klachten door mijn hersenletsel, maar die zijn door RGM duidelijk verbeterd."

Erwin Kraaijkamp: 'Door RGM kan ik mijn leven beter organiseren'

"Ik zie RGM als een goede therapie voor mij. En ik vind het ook gewoon leuk. Ik doe het nu zo'n zes jaar. Ik merk dat het me echt iets brengt in het dagelijks leven. Zo gaat informatieverwerking me beter af sinds ik aan RGM doe. Ook lukt het me beter om mijn leven te organiseren en te structureren. Op mijn vijfde ben ik begonnen met vioolspelen. Daar ben ik mee gestopt toen ik op mijn twaalfde een ongeval kreeg, met hersenletsel als gevolg. Maar later heb ik het weer opgepakt en ik merk dat RGM me helpt om viool te kunnen spelen."

Etienne Torregrossa: 'Minder vergeetachtig door RGM'

OPPAD-RGM-05_small.jpg

"Ik schat dat ik nu al bijna tien jaar aan RGM doe, vanaf het begin dat het door Zozijn Op Pad wordt aangeboden. Ik vind het heel leuk om te doen en ga altijd met plezier naar de lessen. Door mijn hersenletsel was ik erg vergeetachtig. Ik was vaak mijn sleutels kwijt, omdat ik niet meer wist waar ik ze had neergelegd. En ook mijn telefoon en andere dingen. Maar sinds ik aan RGM doe, is dat steeds beter geworden. Ik ben nu nog maar zelden iets kwijt."

Gerard ten Oever: 'Door RGM beter gaan praten'

"Zo'n zes jaar geleden ben ik begonnen met RGM. Ik moest eerst wennen. Maar gaandeweg gingen de oefeningen me steeds beter af en kreeg ik de slag te pakken. Intussen heb ik er ook veel door geleerd. Door mijn hersenletsel gaat praten moeilijk voor mij. Maar dat wordt door RGM steeds beter. En daardoor gaat contacten leggen met andere mensen me steeds beter af, dus het helpt me ook in sociaal opzicht. Verder merk ik dat ik me door RGM beter kan concentreren en dat mijn geheugen beter is. Zo op het eerste oog lijkt RGM simpel, maar er komt veel bij kijken en het heeft veel te bieden."

Lees hier ook het interview met RGM practicioner Nynke Klein Zessink, waarin zij inhoudelijk ingaat op de Ronnie Gardiner Methode.