Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

De Hoge Enk - Kasteelweg 17 - beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking


Wie wonen er op De Hoge Enk?

Op De Hoge Enk wonen elf jonge mensen (tussen 18 en 35 jaar) met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Eén dame ‘staat haar mannetje’ tussen tien jonge mannen. De sociaal emotionele ontwikkeling van de bewoners ligt tussen 6 maanden en 3 jaar. Er komen zowel hechtingsproblematiek, autisme, het syndroom van Down als psychiatrische problemen en diabetes type 1 voor bij bewoners. Er is een groot verschil in wat bewoners kunnen en wat zij aankunnen. Sommige bewoners hebben voldoende aan verbale ondersteuning, anderen worden geholpen bij de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). De groep bewoners op De Hoge Enk kent elkaar al lang. Sommigen hebben samen op school of de bso gezeten of kennen elkaar van logeren. De bewoners zijn op elkaar gericht en vormen een hechte groep.

Wie werken er?

Op De Hoge Enk werkt een gevarieerd team van zowel jonge als oudere medewerkers. Zij kunnen snel schakelen, zijn standvastig en bieden duidelijkheid. Als medewerker ben je veel aan het sturen en werk je aan de groepscohesie. Het team werkt serieus en hard, maar houdt ook zeker van gezelligheid en een grapje tussendoor. Medewerkers hebben nauw contact met verwanten van bewoners. Sommige bewoners gaan elk weekend ‘naar huis’, anderen eens in de twee weken. Voor bewoners is de plek waar zij zijn ‘thuis’. Dat kan bij ouders zijn, maar net zo goed op De Hoge Enk.

Hoe ziet een dag op De Hoge Enk eruit?

Om 7.00 uur start het team met de ondersteuning van bewoners bij de ADL, waarna gezamenlijk wordt ontbeten in de woonkamer. Om 8.00 uur staat de eerste taxi klaar om een bewoner naar zijn werk te brengen. De meesten kunnen zelfstandig naar het werk lopen. Iedereen heeft een eigen werkplek. Daar waar de één naar de kapschuur op het landgoed loopt, vertrekt de ander naar de milieugroep of de kantine van de IJsselvallei. Als het werk erop zit, druppelen de bewoners rond 15.45 uur weer binnen. Er wordt eerst gezellig wat gedronken met elkaar, waarna de bewoners een rustmomentje pakken.

Degenen die aan de beurt zijn om te koken bereiden daarna de maaltijd voor Er wordt elke dag gekookt op De Hoge Enk. Nadat het eten goed heeft gesmaakt, helpt iedereen mee om de woning weer aan kant te maken. Iedereen heeft een eigen taak. Dat kan tafel dekken zijn, maar ook de vaatwasser in- of uitruimen. Als de woning weer netjes is, is het tijd voor een flinke, dagelijkse wandeling met elkaar. Na de wandeling smaakt de koffie en thee extra lekker! De eersten zijn toch best moe geworden en maken zich klaar om naar bed te gaan. Anderen luisteren muziek of kijken een film. Even na 22.00 uur is de overdracht met de nachtdienst. Collega’s van de nachtdienst staan op afstand in verbinding met de bewoners. Het inluistersysteem heeft een terug-spraak-functie. Dat werkt fijn voor deze groep bewoners. Zo kunnen zij ook ’s nachts aangeven wat er nodig is.

Hoe ziet De Hoge Enk eruit van binnen en van buiten?

Binnen De Hoge Enk zijn 5 appartementen met een woongedeelte en aparte slaapkamer. Er zijn 6 woon-/slaapkamers. Alle bewoners beschikken over een eigen badkamer. De Hoge Enk, Kasteelweg 17 beschikt over 2 geschakelde woonkamers. Buiten de woning is er een grote, omheinde tuin. In de tuin staat een schommel. De Hoge Enk ligt mooi centraal op het landgoed. Naast De Hoge Enk staat Het Dorpshuis, een gezellige plek waar activiteiten worden georganiseerd en bewoners van het landgoed elkaar kunnen ontmoeten.

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper. Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken. Om bewoners van De Hoge Enk zo goed mogelijk te ondersteunen, gebruiken we zorgprogramma Terts (bij intensieve ondersteuningsvragen).

Lees meer over de zorgprogramma’s van Zozijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.