Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

De Hoge Enk - Kasteelweg 15 - beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking


Welkom op De Hoge Enk, Kasteelweg 15, een woning voor mensen met een verstandelijke beperking op landgoed De Lathmer in Wilp.

Wie wonen er op De Hoge Enk?

Op De Hoge Enk wonen tien mensen in de leeftijd tussen 30 en 65 jaar. De ontwikkelingsleeftijd van de bewoners is 2 à 3 jaar. Alle bewoners kunnen praten en zijn mobiel. Eén bewoner heeft voor grotere afstanden een rolstoel nodig. Er komen bij bewoners zowel hechtingsproblematiek voor als autisme, dwangstoornissen en psychiatrische problemen. De bewoners leven voornamelijk individueel hun leven. De meeste interactie hebben zij met begeleiders van De Hoge Enk die liefdevolle ondersteuning bieden. De meeste bewoners hebben voldoende aan ondersteuning in woorden bij Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Daar waar bewoners zichzelf kunnen verzorgen, doen zij dat.

Wie werken er?

Op De Hoge Enk werkt een gevarieerd vast team van zowel jonge als oudere medewerkers. De ervaring van de teamleden verschilt. Daar waar de één jarenlange ervaring heeft, is de ander een starter in de gehandicaptenzorg. Het team is hecht en het onderlinge contact goed. Nieuwe collega’s geven aan dat zij in een warm bad komen, waar zij worden geholpen en ondersteund door meer ervaren collega’s. Iedereen doet waar hij of zij goed in is. Teamleden geven bewoners duidelijkheid en structuur. Bewoners moeten weten wat ze aan je hebben. Omgekeerd herkennen teamleden wat bewoners van je willen. Nieuwe collega’s krijgen de tijd om dat op te bouwen.

Hoe ziet een dag op De Hoge Enk eruit?

Om 7.00 uur start het team op, het ontbijt wordt klaargemaakt en de koffie loopt. Medewerkers ondersteunen bewoners bij de ADL en met de nodige medicatie. Tussen 10.00-12.00 uur hebben bewoners elk hun eigen programma, aangepast aan de zorgvraag per bewoner. Een van de bewoners vertrekt naar kinderboerderij De Beukenweide, een aantal naar dagcentrum IJsselvallei en een aantal blijft thuis en heeft een dagprogramma op de woning. Van 12.00-14.15 uur wordt er met de bewoners geluncht. Daarna is het vaak tijd om naar buiten te gaan. Er worden individuele uitstapjes gemaakt, zoals even naar de kapper of naar de winkels. Er is tijd voor een lekkere wandeling, een fietstochtje of samen een ijsje eten. Vanaf 14.15 uur wisselt de dienst van medewerkers. Er is een gevarieerd middagprogramma. 

Rond 16.00 uur is iedereen weer terug op De Hoge Enk en worden voorbereidingen getroffen voor het avondeten. Het komt voor dat een aantal bewoners gezamenlijk eet in de woonkamer, maar meestal eten bewoners individueel. Na het avondeten en koffiedrinken is er ruimte voor een wandeling, een film, een potje kaarten, sjoelen of knutselen. Rond 21.00 uur worden de eerste bewoners geholpen bij het naar bed gaan. Even na 22.00 uur is de overdracht met de nachtdienst. Collega’s van de nachtdienst staan op afstand in verbinding met de bewoners. Het inluistersysteem heeft een terug-spraak-functie. Dat werkt fijn voor deze groep bewoners. Zo kunnen zij ook ’s nachts aangeven wat er nodig is.

Hoe ziet De Hoge Enk eruit van binnen en van buiten?

Binnen De Hoge Enk zijn 5 appartementen met een woongedeelte en aparte slaapkamer. Er zijn 6 woon-/slaapkamers. Alle bewoners beschikken over een eigen badkamer. Samen met huisnummer 17 delen de bewoners een badkamer met ligbad. De Hoge Enk, Kasteelweg 15 beschikt over 2 geschakelde woonkamers. Buiten de woning is er een grote, omheinde tuin met een picknicktafel. De Hoge Enk ligt mooi centraal op het landgoed. Naast De Hoge Enk staat Het Dorpshuis, een gezellige plek waar activiteiten worden georganiseerd en bewoners van het landgoed elkaar kunnen ontmoeten.

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper. Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken. Om bewoners van De Hoge Enk zo goed mogelijk te ondersteunen, gebruiken we zorgprogramma Terts (bij intensieve ondersteuningsvragen).

Lees meer over de zorgprogramma’s van Zozijn.

Het Bakhuis, Melkakkerweg 14, Wilp - wonen voor mensen met ernstige verstandelijke beperking