Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Bakhuis van bovenaf

Het Bakhuis, Melkakkerweg 14, Wilp - wonen voor mensen met ernstige verstandelijke beperking


Welkom op Het Bakhuis, Melkakkerweg 14. Een thuis voor tien bewoners met een ernstig verstandelijke beperking in de leeftijd tussen 19 en 60 jaar.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/rNfhdgsBMy4

Wie wonen er aan de Melkakkerweg 14?

Aan de Melkakkerweg 14 wonen twee groepen met elk vijf bewoners. De bewoners hebben een intensieve zorgvraag en vaak moeilijk verstaanbaar gedrag. De communicatie met bewoners is grotendeels non-verbaal. Toch is het goed mogelijk om met bewoners te communiceren, zij het op een andere manier dan met hen een gesprek te voeren. Voor begeleiders is het belangrijk om bewoners goed ‘te lezen’. Annemiek, coördinerend ondersteuner vertelt erover: ‘Een bewoner pakte onlangs uit zichzelf zijn jas en schoenen. Dat deed hij eerder niet. Een grote stap voor hem en mooi om te zien dat hij hiermee aan kon geven dat hij graag naar buiten wilde.’

Annemiek en haar collega’s vinden het een uitdaging om erachter te komen wat een bewoner wil vertellen met zijn of haar gedrag. Annemiek vertelt: ‘We proberen altijd om gedrag om te zetten in iets positiefs. Hoe kunnen we gewenst gedrag aanleren, zodat bewoners steeds minder vaak mensen afstoten door, vaak onbewust agressief gedrag? Er is veel ruimte voor groei en ontwikkeling van bewoners. Zij mogen ontdekken. Onderling hebben bewoners in korte tijd een goede connectie opgebouwd.

Bakhuis cliënt met medewerker drinken koffie
Bakhuis cliënt met medewerker met pictogrammen

Wie werken er aan de Melkakkerweg 14?

Maria: ‘Het is een spontaan team, met hart voor de bewoners, een team dat graag ‘out of the box’ denkt en altijd op zoek is naar ‘de vraag achter de vraag’. Daar bedoel ik mee dat collega’s en ik een onderzoekende houding hebben, veel observeren en graag willen weten wat bewoners ‘zeggen’ non-verbaal, met hun gedrag. We zijn vertrouwd met gebarentaal en het gebruik van picto's en verwijzers. Dat kan de communicatie soms veel makkelijker maken. We hebben een nieuw team, maar weten elkaar al goed te vinden. We werken samen met het team van de ‘buren’ aan de Melkakkerweg 12. Samen met hen en de bewoners vormen wij Het Bakhuis.

Bakhuis cliënt met medewerker lopen in gang
Bakhuis cliënt met medewerker op duofiets

Hoe ziet Melkakkerweg 14 er vanbinnen uit?

Beide groepen van vijf bewoners zijn regelmatig in hun eigen mooie, fijn ingerichte, gezamenlijke woonkamer te vinden. Per groep hebben zij de beschikking over een keuken. Tussen de twee woonkamers in bevindt zich het kantoortje van de medewerkers. Voor de ene groep bewoners zijn er twee appartementen beschikbaar en drie studio’s. Voor de andere groep drie appartementen en twee studio’s. Een appartement heeft een eigen woonkamer, aparte slaapkamer en eigen badkamer. Een studio heeft een woon-/slaapgedeelte en eigen badkamer. Alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk. Vanuit elke woning heb je toegang tot de gezamenlijke tuin. De tuin is afgesloten: een veilige, groene plek voor bewoners.

Bakhuis ruimte met tafel met stoelen

Hoe ziet een dag aan de Melkakkerweg 14 eruit?

We starten ’s ochtends op met drie collega’s voor beide groepen. Om 8.30 uur komt daar een collega dagbesteding bij. Vanaf dat moment zijn er per groep twee medewerkers aanwezig. We hebben ’s ochtends een gezamenlijk koffiemoment. Elke bewoner heeft daarna zijn of haar eigen dagprogramma. Annemiek vertelt: ‘Er is veel ruimte voor buitenactiviteiten, zoals schommelen in de tuin, wandelen of samen fietsen op de duo-fiets. Er wordt gesport in de sportzaal en gezwommen in het zwembad op De Lathmer. We ondernemen activiteiten met bewoners: naar de bakker in het dorp of een wandeling naar de boerderij. We bieden echt een daginvulling naar behoefte. Heeft een bewoner bijvoorbeeld de vorige dag een epileptische aanval gehad? Vaak is hij of zij de volgende dag erg moe. Daar houden we rekening mee in het dagprogramma.’

Halverwege de middag wordt de groep medewerkers afgewisseld door vier andere collega’s, waarvan er twee tot ’s avonds 22.00 uur blijven, totdat medewerkers van de nachtdienst het overnemen.

Pannenhuis en Bakhuis overzicht
Pannenhuis en bakhuis detail puntdak

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper.
Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt ons bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken. Om de bewoners van de Melkakkerweg 14 zo goed mogelijk te begeleiden worden elementen uit zowel zorgprogramma Terts (bij intensieve ondersteuningsvragen) als zorgprogramma Kwint (bij intensieve zorgvragen) gebruikt. Meer informatie over deze zorgprogramma’s van Zozijn lees je hier.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.

  • Bakhuis van bovenaf
Icoon telefoon
Contact met Zozijn
Adres
Melkakkerweg 14
7384 EH Wilp
Anjo Sligman
Manager Anjo Sligman
Soort locatie