Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Bakhuis buitenkant met gras en boom

Het Bakhuis, Melkakkerweg 12, Wilp - wonen voor mensen met ernstige verstandelijke beperking


Welkom op Het Bakhuis, Melkakkerweg 12. Een thuis voor tien bewoners, jongvolwassenen, met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+).

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/D7o3EJwlAI8

Wie wonen er aan de Melkakkerweg 12?

Aan de Melkakkerweg 12 wonen twee groepen met elk vijf bewoners. De bewoners zijn mensen met een ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Zij hebben een hulpvraag bij de ADL en een intensieve begeleidingsvraag. De ontwikkelingsleeftijd van de bewoners verschilt. Bewoners hebben bijna allemaal een vorm van autisme. Zij hebben begeleiders nodig die er voor ze zijn, die nabijheid bieden, activiteiten, maar ook rustmomenten.

bewoners bakhuis
Bakhuis bewoners

Wie werken er aan de Melkakkerweg 12?

Esmee, coördinerend ondersteuner, vertelt: “We werken met twee begeleiders per 5 bewoners. We bieden leuke activiteiten aan, voor binnen, maar ook geregeld voor buiten. We werken met een signaleringsplan per bewoner. Zo kunnen we spanning herkennen bij bewoners. We begeleiden hen daar zo goed mogelijk in en zijn altijd gericht op de vraag achter het gedrag van bewoners.
We communiceren trouwens met bewoners zowel verbaal als non-verbaal. Voor een aantal bewoners maken we gebruik van picto’s en/of ondersteunende gebaren. Ons team is erg creatief en vindingrijk. Als het niet linksom kan, proberen we het rechtsom. We kijken naar wat een bewoner nodig heeft en bieden zorg op maat. Het is een fijn team om in te werken.”

Medewerkers van Melkakkerweg 12 werken samen met het team van de ‘buren’ aan de Melkakkerweg 14. Samen met hen en de bewoners vormen zij Het Bakhuis.

Bakhuis bewoner met medewerker binnen
Bakhuis bewoners binnen

Hoe ziet een dag aan de Melkakkerweg 12 eruit?

Esmee vertelt: “We starten ’s ochtends op met vier collega’s, twee per groep. We starten met de dagelijkse zorg voor bewoners. We helpen hen met douchen en aankleden, waar nodig. Vervolgens is er een ontbijtmoment. Elke bewoner heeft daarna zijn of haar eigen dagprogramma. Er is veel ruimte voor buitenactiviteiten, zoals schommelen in de tuin, wandelen of samen fietsen op de duo-fiets. Er wordt elke week gesport in de sportzaal en gezwommen in het zwembad op De Lathmer. We maken ook wel eens een leuk ritje met de huifkar van kinderboerderij De Beukenweide en we gebruiken de elektrokar geregeld. We bieden echt een daginvulling naar behoefte.“

Halverwege de middag wordt de groep medewerkers afgewisseld door vier andere collega’s, waarvan er twee tot ’s avonds 22.00 uur blijven, totdat medewerkers van de nachtdienst het overnemen.

Bakhuis buitenkant met grasveld
Bakhuis buitenkant met pad

Hoe ziet Melkakkerweg 12 er van binnen uit?

Beide groepen van vijf bewoners zijn regelmatig in hun eigen mooie, fijn ingerichte, gezamenlijke woonkamer te vinden. Per groep hebben zij de beschikking over een keuken. Tussen de twee woonkamers in bevindt zich het kantoortje van de medewerkers.

Iedere bewoner heeft een eigen woon-/slaapkamer en badkamer. Alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk. Vanuit elke woning heb je toegang tot de gezamenlijke tuin. De tuin is afgesloten: een veilige, groene plek voor bewoners.

Bakhuis buitenkant in de zon
Bakhuis buitenkant met schommel

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper.

Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt ons bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken. Om de bewoners van de Melkakkerweg 12 zo goed mogelijk te begeleiden worden elementen uit zowel zorgprogramma Terts (bij intensieve ondersteuningsvragen) als zorgprogramma Kwint (bij intensieve zorgvragen) gebruikt. 

Lees meer over deze zorgprogramma’s van Zozijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.

  • Bakhuis buitenkant met gras en boom
Icoon telefoon
Contact met Zozijn
Adres
Melkakkerweg 12
7384 EH Wilp
Anjo Sligman
Manager Anjo Sligman
Soort locatie